Op een jaar tijd werd Donald Trump de beste vriend van Wall Street
Na een jaar presidentschap van Donald Trump is het tijd voor een eerste balans. En we kunnen er niet onderuit. Hij mag dan wel veel kritiek oogsten met zijn binnen- en buitenlands beleid, zijn economisch beleid wordt daarentegen fel gesmaakt door Wall Street. Op een daling na de aankondiging van zijn verkiezing na, zijn de Amerikaanse beursindexen sinds zijn intrek in het Witte Huis de hoogte in geschoten en ze blijven dat doen. Ondanks zijn ongecontroleerde waterval aan Twitterberichten heeft Donald Trump de Amerikaanse economie niet doen ontsporen. Integendeel: de werkloosheid staat op het laagste niveau sinds 50 jaar (4%), de bedrijfswinsten zijn uitmuntend en de beursindexen breken het ene record na het andere.
En de fiscale hervorming die op het einde van het jaar aangenomen werd, zal een ongewoon lange economische cyclus ongetwijfeld nog verlengen. En dan is er ook nog de repatriëring van de kapitalen die in het buitenland geparkeerd staan. Deze worden voortaan tegen 15% en niet langer tegen 35% belast. Dat zal ontegensprekelijk leiden tot een immense instroom van geld in de Amerikaanse economie. Het bewijs: Apple kondigde aan dat het de Amerikaanse fiscus 38 miljard dollar zal betalen in het kader van de wet op de repatriëring van kapitaal. Het bedrijf kondigde meteen ook aan 20.000 mensen te zullen aanwerven, een tweede campus te bouwen en de komende 5 jaar tientallen miljarden dollar te investeren.
Volgens waarnemers de voorbode voor andere beursgenoteerde bedrijven om hetzelfde te doen en hun in het buitenland geparkeerde kapitalen terug in de Amerikaanse economie te injecteren. Het mag dan ook niet verbazen dat de topman van Blackstone in Davos verklaarde dat de Verenigde Staten voor beleggers momenteel ‘the place to be’ zijn.