Anders investeren in vastgoed?
U hebt een baksteen in de maag! U vindt vastgoed een interessante belegging.
Fysiek/traditioneel vastgoed
U hebt het misschien al ervaren: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren (i.e. vastgoed kopen met als doel om het te verhuren of opnieuw te verkopen met een meerwaarde) is een kapitaalintensieve investering die een zeker risico inhoudt.
Bovendien kan het beheer van vastgoed zeer zwaar blijken (verantwoordelijkheid voor herstellingen, onderhoud van het gebouw, contacten met de huurders, ...), zonder de hoge successie- en schenkingsrechten te vergeten. Hele onderdelen van de vastgoedsector (kantoorgebouwen, winkelcentra, …) blijven zeer vaak ontoegankelijk voor de particuliere investeerder.
Frank Vranken, onze Chief Strategist: « En dat is niet het enige nadeel. U moet eveneens 27% successierechten betalen in geval van erfenis. En de oprichting van vermogensvennootschappen is fiscaal niet evident, met name omwille van de mogelijke herkwalificatie van de gerealiseerde meerwaarden in bezoldiging. »
« Papieren » vastgoed: Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (GVV’s)
Investeren in vastgoed kan eveneens onrechtstreeks en eenvoudiger via aandelen van Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (GVV’s, de vroegere vastgoedbevaks). Ons team van specialisten beheert actief een vastgoedmandaat en selecteert de beste beursgenoteerde vastgoedvennootschappen op basis van objectieve criteria en hun kennis van de markt.
Voordelen van GVV’s
VV’s bieden u tal van voordelen. Hun gereglementeerde statuut onderwerpt hen aan verschillende waardevolle verplichtingen voor de belegger:
- Diversificatie: een onroerend goed mag niet meer dan 20% van de activa van de portefeuille vertegenwoordigen. Wanneer men bovendien in meerdere GVV’s investeert, belegt men zijn geld in verschillende soorten onroerende goederen (kantoren, logistieke opslagplaatsen, rusthuizen, studentenkamers, residentieel vastgoed, ...);
- Liquiditeit: de vastgoedvennootschappen moeten beursgenoteerd zijn. Het vlottend kapitaal (free float), i.e. het gedeelte van de aandelen dat in handen van het publiek is, moet minimum 30% bedragen;
- Schuldratio: de verhouding van de totaliteit van de leningen tot de waarde van de activa mag niet meer dan 65% bedragen;
- Uitkeringsverplichting: minimum 80% van het courante resultaat moet worden uitgekeerd in de vorm van een dividend.
- Transparante financiële communicatie: de financiële verslagen die de GVV’s publiceren, zijn perfect duidelijk en de waarde van de onroerende goederen wordt driemaandelijks geschat door een externe expert.
- Geen beheers/onderhoudsbeslommeringen van fysiek vastgoed, noch registratie- en notariskosten;
- Aantrekkelijk fiscaal profiel van de GVV’s op het vlak van overdracht.
Concreet
Puilaetco Dewaay biedt u de mogelijkheid om te beleggen in een portefeuille van GVV’s. Dit « papieren vastgoed » vormt een eenvoudig alternatief voor fysiek vastgoed en biedt tal van voordelen. U kunt van deze dienstverlening genieten vanaf één miljoen euro in het kader van discretionair beheer en beleggingsadvies.
Bij Puilaetco Dewaay behouden wij dit GVV-aanbod voor aan cliënten met een dynamische strategie « Groei » of « Groei + ».
Opportuniteiten, risico’s en performance
GVV’s bieden een mooi dividend en een aantrekkelijk rendement op lange termijn.
Ze hebben relatief weinig verrassingen in petto. De trimestriële waardering door een onafhankelijke expert en informatie zoals de bezettingsgraad van de onroerende goederen of de voorwaarden die met nieuwe huurders onderhandeld zijn, laten de belegger toe om de evolutie van deze vennootschappen te volgen.
Hoewel de aandelen van GVV’s weinig volatiel zijn, blijven ze beursgenoteerd en dus gevoelig voor de gezondheid van de beurzen en van de vastgoedmarkt, alsook voor de rente. Wij kiezen voor vastgoedvennootschappen die een groei op lange termijn laten optekenen. Beleggen in een portefeuille van GVV’s is dus relatief veilig, maar bedoeld voor beleggers op lange termijn.
Uw private banker en uw beheerder informeren u uiteraard op elk moment over de evolutie van uw portefeuille bestaande uit aandelen van Belgische GVV’s en obligaties van vastgoedbedrijven die opgenomen zijn in de Europese vastgoedindex EPRA.